2010 m. balandžio 27 d., antradienis

VADYBOS INFORMATIKOS SPECIALIZACIJOS BAKALAURO STUDIJŲ VERTIMAI ONLINE BAIGIAMASIS DARBAS

KAUNO TECHNOLOGIJOS UNIVERSITETAS

INFORMATIKOS FAKULTETAS

VERSLO INFORMATIKOS KATEDRA







Regina Misevičienė



VADYBOS INFORMATIKOS SPECIALIZACIJOS
BAKALAURO STUDIJŲ BAIGIAMASIS DARBAS



Metodiniai patarimai















KAUNAS, 2009



Turinys
1. Baigiamojo darbo struktūra 2
2. Bendrieji aiškinamojo rašto reikalavimai 4
3. PRIEDAI 8
1 priedas. Pirmojo antraštinio lapo pavyzdys 8
2 priedas. Antrojo antraštinio lapo pavyzdys 9
3 priedas. Santraukų pavyzdžiai ( lietuvių ir anglų kalbomis) 10
4 priedas. Turinio pavyzdys 11

1. Baigiamojo darbo struktūra
Bakalauras savo baigiamajame darbe privalo išanalizuoti literatūrą, pateikti narinėjamu klausimu esamos padėties analizę, suformuluoti problemą, pasiūlyti ir praktiškai darbe pritaikyti pažangius praktikos ir mokslo rezultatus.
Paprastai baigiamasis darbas susideda iš antraštinių lapų, darbo turinio, įvado, dėstomosios dalies (dalių), pabaigos (išvadų), literatūros sąrašo ir santraukų lietuvių bei užsienio kalbomis. Darbas gali turėti ir priedų.
Rekomenduojama baigiamųjų darbų struktūra ir apimtis pateikta 1 lentelėje.
1 lentelė. Baigiamųjų darbų struktūra.


Nr. Skyriai, poskyriai Rekomenduojamas lapų skaičius
1. Pirmasis antraštinis lapas 1
2. Antrasis antraštinis lapas 1
3. Santrauka lietuvių ir užsienio kalbomis 1
4. Turinys 1−2
5. Paveikslų ir lentelių sąrašai 1-2
6. Santrumpos 1
7. Įvadas 1−2
8. Analitinė dalis
8.1. Esamos padėties analizė pagal konkrečią temą 5−10
8.2. Literatūros šaltinių apžvalga ir analizė 5−10
8.3. Darbo tikslo ir uždavinių formulavimas 1−2
9. Baigiamojo darbo užduotis 1-2
10. Projektinė dalis
10.1. Sprendžiamo uždavinio reikalavimų formalus aprašymas 4−5
10.2. Metodikos ir technologijų parinkimas ir pagrindimas 3−4
10.3. Projektinių sprendimų modeliai ir jų aprašymas 10−15
11. Realizacija ir testavimas
11.1. Sistemos realizacijos aprašymas 10−15
11.2. Testinių duomenų rinkinio sudarymas 10−15
11.3. Sukurtos sistemos testavimo aprašymas 10−15
11.4. Sistemos dokumentacija 10−15
12. Darbo rezultatai ir išvados 1−2
13. Literatūros sąrašas 1−3
14. Priedai


Antraštiniuose puslapiuose rašomi universiteto, fakulteto ir profilinės katedros pavadinimai; studento vardas ir pavardė; darbo antraštė, darbo rūšis (bakalauro baigiamasis darbas), darbo vadovo pareigos, laipsnis, vardas ir pavardė, darbo parašymo vieta ir metai (žr., 1-2 priedai).
Santraukose (lietuvių ir užsienio) kalba glaustai apibūdinamas darbo turinys, darbo problema ir išvados. Jos rašomos atskirame puslapyje, prasideda nuo darbo pavadinimo. Santraukų pavyzdžiai parodyti 3 priede.
Turinyje iš eilės nurodomi tikslūs darbo skyrių bei poskyrių pavadinimai ir puslapių, kuriais jie prasideda, numeriai. Pats turinys į sąrašą netraukiamas. Turinys sudaromas automatiškai. Turinio pavyzdys pateiktas 4 priede.
Paveikslų ir lentelių sąrašai. Sąrašuose nurodomi paveikslų ar lentelių numeriai, pavadinimai ir puslapiai.
Santrumpų ir terminų žodynas sudaromas tada, kai darbo tekste vartojamos retesnės santrumpos ir specialūs terminai, reikalaujantys paaiškinimo.
Įvade glaustai, bet dalykiškai aptariamas darbo temos aktualumas, iškeliama problema, aprašomi būdai, uždaviniai, jos sprendimo metodai. Trumpai aptariamas tyrimo objektas, darbo tikslas, uždaviniai, tyrimo naujumas bei jo praktinė vertė.
Analitinėje dalyje analizuojama konkrečios firmos veikla pagal konkrečią temą. Atskleidžiami ir išryškinami nagrinėjamos temos privalumai ir trūkumai. Šiame skyriuje taip pat pateikiama literatūros analizė. Pabaigoje pagrindžiamas projektinės dalies tikslas, uždaviniai. Analitinėje dalyje būtinos nuorodos į naudotus literatūros šaltinius. Analitinė dalis iliustruojama schemomis, grafikais, diagramomis ir pan.
Užduotis. Pasirinkus baigiamojo darbo temą, studentas su vadovu suderina ir katedros vedėjas patvirtina užduotį. Užduotyje nurodomi nagrinėtini temos uždaviniai.
Projektinėje dalyje paprastai susidedančioje iš kelių skyrių, pateikiami ir pagrindžiami temos uždavinių sprendimai, nagrinėjamos ir apibendrinamos programos, duomenys. Formaliai aprašomi sprendžiamo uždavinio reikalavimai. Parenkami ir aprašomi projektinių sprendimų modeliai. Pagrindžiamas metodikos ir technologijų parinkimas.
Realizacija ir testavimas. Aprašoma realizuota sistema, naudojamos programinės priemonės, pavaizduojami jų ryšiai. Sudaromi sistemos taikymą iliustruojantys testinių duomenų rinkiniai. Eksperimentai ir jų rezultatų analizė. Paruošiama sistemos dokumentacija.
Dalys negali vadintis vien „Analitinė dalis“, „Projektinė dalis“, „Realizacija“ ar pan., o turėti aiškius, išsamius pavadinimus (t. y., kieno, kokios programos, tyrimo ir pan.).
Pabaigoje išdėstomi pagrindiniai darbo rezultatai, padaromos išvados. Rekomenduojama antraštė „Išvados“.
Literatūros sąraše nurodoma panaudota literatūra. Rekomenduojamos antraštės literatūros sąrašui „Literatūra“, „Naudota literatūra“. Abėcėlės tvarka išdėstoma tik darbe panaudotų (cituotų, perfrazuotų ar bent paminėtų) mokslo leidinių, kitokių publikacijų bibliografiniai aprašai. Literatūros sąrašas spausdinamas iš naujo puslapio. Aprašai pateikiami netransliteruoti (pvz., rusų kalba parašyti šaltiniai – rusiškomis raidėmis).
Prieduose gali būti pateikiama pagalbinė, ypač darbo autoriaus savarankiškai parengta, medžiaga. Savarankiški priedai gali būti pateikiami kompiuterio diskelyje ar kompaktiniame diske. Priedai taip pat pavadinami ir numeruojami. Tekstas su priedais siejamas nuorodomis.
2. Bendrieji aiškinamojo rašto reikalavimai

Bendrieji aiškinamojo rašto reikalavimai. Baigiamasis darbas rašomas lietuvių kalba. Jo apimtis – 3 - 45 puslapiai kompiuteriu išspausdinto aiškinamojo teksto su iliustracijomis (neįskaitant priedų). Tekstas rašomas ant A4 formato lapų, paliekant tokias paraštes: viršuje ir apačioje po 2 cm, kairėje - 3 cm, dešinėje - 1,5 cm. Pastraipos pradedamos su 0,7 cm įtrauka. Tekstas rašomas 1,5 eilutės intervalo eilėtarpiu, Times New Roman 12 pt šriftu. Aiškinamajame rašte turi būti nuorodos į literatūros šaltinius, jos rašomos laužtiniuose skliaustuose, pvz.: [5], [8,7].
Skyrių, poskyrių, punktų pavadinimų rašymas ir puslapių numeravimas. Baigiamojo darbo aprašomoji dalis skirstoma į skyrius, kurie turi pavadinimus. Skyrių pavadinimai (SANTRAUKA, TURINYS ir kt.) rašomi naujame puslapyje, viduryje, didžiosiomis raidėmis 14 pt dydžio šriftu, naudojant Heading1 stilių. Po pavadinimu paliekama viena tuščia eilutė. Skyriai 1. ANALITINĖ DALIS, 2. PROJEKTINĖ DALIS, 3. REALIZACIJA IR TESTAVIMAS yra numeruojami ir skirstomi į poskyrius. Poskyrių pavadinimai pradedami rašyti didžiąja raide, toliau rašomi mažosiomis raidėmis, 12 pt dydžio paryškintu šriftu, praleidus vieną eilutę po tekstu. Po pavadinimo paliekama viena tuščia eilutė. Numeruojama arabiškais skaitmenimis (1. ANALITINĖ DALIS; 1.1. Esamos padėties analizė pagal konkrečią temą).
Paveikslai ir lentelės. Paveikslai (grafikai, diagramos, schemos, nuotraukos) tekste pateikiami po jų paminėjimo tekste. Paveikslai numeruojami automatiškai iš eilės, dešimtaine sistema, nurodant skyriaus numerį ir paveikslo eilės numerį. Jie atskiriami tašku ( pvz.: 1.3 pav.) ir rašomi po paveikslu. Paveikslai turi pavadinimus, rašomus už numerių.

1.3 pav. Išverstų programų kiekis
Lentelės, kaip ir paveikslai, tekste talpinamos pirmą kartą jas paminėjus. Lentelės numeruojamos automatiškai iš eilės dešimtaine sistema. Lentelės numerį sudaro skyriaus numeris ir jos eilės numeris skyriuje, atskirti tašku. Virš lentelės rašomas lentelės numeris, žodis ,,lentelė”, dedamas taškas ir tuomet ir jos pavadinimas.
2.1 lentelė. Programinė įranga, naudojama informatikos pamokose.

Programos pavadinimas (nekonkretizuotas) Galima konkretizacija Paskirtis Dialogo tekstų M baitų Ar lokalizuota?
Operacinė sistema Windows 98 B 2 –
Tekstų redaktorius Word 2000 B 0,5 –
Skaičiuoklė Excel 2000 B 0,5 –

Iš paveikslų ir lentelių automatiškai sudaromi jų sąrašai.
Lentelių ir paveikslų sąrašo pavyzdys:
1 lentelė. Dialogo languose matomų užrašų kiekiai 5
2 lentelė. Operacinės sistemos „Linux“ sąsajų ir dokumentacijos vertimai 7
3 lentelė. Programinė įranga, naudojama informatikos pamokose. 15
2.3 pav. Išverstų programų kiekis 10
Formulės. Matematinių dydžių simboliai rašomi „Italic“ šriftu. Formulių ir lygčių simbolių reikšmės ir skaitinių koeficientų dydžiai turi būti paaiškinami po formulėmis kitoje eilutėje. Pirmoji aiškinimo eilutė prasideda žodeliu ,,čia” ir toliau aiškinamas simbolis. Kiekvienas naujas simbolis aiškinamas naujoje eilutėje tokiu pat eiliškumu, kaip formulėje. Formulės numeruojamos automatiškai arabiškais skaitmenimis lapo dešinėje pusėje, lenktiniuose skliaustuose. Formulės numerį sudaro skyriaus ir formulės tame skyriuje eilės numeriai, atskirti tašku.
(2.2)
čia pi – slėgis veikiant sunkio jėgai;
pj – slėgis darbo metu.
Darbo priedai – tai lentelės, schemos ir kita papildoma medžiaga, kuri nepateikta baigiamojo darbo tekste. Kiekvienas priedas pradedamas nauju puslapiu: priedai numeruojami nurodant skaičių (pvz. 1 priedas).
Literatūros sąrašas ir bibliografinis aprašas. Literatūros sąrašo sudarymo sąlygos yra tokios:
Kiekvienas tekste nurodomas literatūros šaltinis turi būti pateikiamas literatūros sąraše. Negalima nurodyti darbų, nepaminėtų tekste.
Pageidautina, kad literatūros sąrašas prasidėtų šaltiniais, parašytais ta pačia kaip tekstas kalba.
Rašoma abėcėlės tvarka ir numeruojama.
Atidžiai patikrinami skyrybos ženklai.
Pateikiant literatūros sąrašą pasirenkama viena sistema. Lietuvoje bibliografinis aprašas, pateikiamas literatūros sąraše, dažniausiai sudaromas dviem būdais. Vienas iš jų remiasi tarptautinio standarto taisyklėmis, o kitas parengtas pagal amerikietiškojo standarto reikalavimus, kurio šiuo metu laikomasi dažniausiai.
1. Knygos ir knygų skyriai. Po pavardės, prieš vardą ir inicialą dedamas kablelis. Jei knygos autorių daugiau negu vienas, tai po kiekvieno asmenvardžio dedamas kabliataškis. Pavyzdžiui:
JURGINIS, J.; LUKŠAITĖ, I. Lietuvos kultūros istorijos bruožai. Vilnius, 1981.
2. Žurnalo:
KUOLYS, D. Lietuviškojo imperializmo tekstai. Sietynas, 1990, Nr. 5, p. 180-181.
3. Konferencijų tezių, konferencijų medžiagos:
ABARAVIČIUS, J. Kompozicinė skyrybos ženklų funkcija. Įvairių tipų tekstų / diskursų aspektai (kalba, literatūra, didaktika): tarptautinės konferencijos pranešimų medžiaga. Kaunas, 1997, p. 7-12.
4. Straipsnis iš elektroninio žurnalo:
Valiulytė Ieva. Išlaidos krašto apsaugai, jų pagrįstumas ir tikslingumas. Iš Sociumas [interaktyvus]. 2000, vasaris [žiūrėta 2001-12-12]. Prieiga per internetą: http://www.sociumas.lt/.
Darbo pristatymas. Gynimui pateikiamas studento pasirašytas baigiamasis darbas (vienas egzempliorius) ir elektroninė versija (įrašyta į CD). Gynimui paruošiamos skaidrės, naudojantis kompiuterinėmis programomis („Power Point“). Pirma skaidrė turėtų būti skirta prisistatymo informacijai, antra – problemos ir darbo tikslo pateikimui, trečia ir kitos – medžiagos dėstymui bei išvadoms.

Metodiniai patarimai paruošti pagal:
1. Bendrieji nurodymai magistro baigiamiesiems darbams. Prieiga per internetą: http://www.labt.lt/etd/KTU/nurodymai_ETD_magistrams.pdf.
2. Nurodymai taikomosios matematikos bakalauro darbo ruošimui. Prieiga per internetą: http://fmf.ktu.lt/janil/Bakalaurai/Bakalauro%20baigiamojo%20darbo%20nurodymai.doc.
3. VGTU metodiniai nurodymai bakalaurų darbams paruošti. Prieiga per internetą: http://www.vgtu.lt/upload/tif_tvk/metodiniai_nurodymai_bakalauru_baig.%20darbams.pdf
4. Metodiniai patarimai Žemės ūkio inžinerijos fakulteto studentams. Prieiga per internetą: www.lzuu.lt/file.doc?id=18334


3. PRIEDAI
1 priedas. Pirmojo antraštinio lapo pavyzdys


KAUNO TECHNOLOGIJOS UNIVERSITETAS

INFORMATIKOS FAKULTETAS

VERSLO INFORMATIKOS KATEDRA



Petras Petraitis




BAIGIAMOJO DARBO TEMA


Bakalauro darbas




Vadovas doc. dr. J. Jonaitis





KAUNAS, 2010
2 priedas. Antrojo antraštinio lapo pavyzdys


KAUNO TECHNOLOGIJOS UNIVERSITETAS

INFORMATIKOS FAKULTETAS

VERSLO INFORMATIKOS KATEDRA


TVIRTINU
Katedros vedėjas
doc. dr. V.Pilkauskas

2010 05 27


BAIGIAMOJO DARBO TEMA


Informatikos bakalauro baigiamasis darbas



Vadovas
(parašas) doc. dr. J. Jonaitis
2010 05 22

Atliko
IFD 3 gr. stud.
(parašas) P. Petraitis
2010 05 22



KAUNAS, 2010

3 priedas. Santraukų pavyzdžiai ( lietuvių ir anglų kalbomis)





Petraitis P. Mokymosi žinių įvertinimo ir savikontrolės sistema: Informatikos bakalauro darbas / vadovas doc. dr. J. Jonaitis; Kauno technologijos universitetas, Informatikos fakultetas, Verslo informatikos katedra. – Kaunas, 2009. – 45 p.

SANTRAUKA



Toliau rašomas pats tekstas lietuvių kalba, kuriame apibendrinta darbo apimtis, paaiškintas darbo tikslas, uždaviniai ir gauti rezultatai.










Petraitis P. Educational knowledge evaluation and self-testing system: Bachelor‘s work in informatics / supervisor dr. assoc. prof. J. Jonaitis; Department of Business Informatics, Faculty of Informatics, Kaunas University of Technology. – Kaunas, 2009. – 45 p.

SUMMARY


Toliau rašomas santraukos lietuvių ir anglų kalba vertimai online

4 priedas. Turinio pavyzdys
TURINYS
Paveikslų ir lentelių sąrašai 5
Santrumpos 6
Įvadas 7
1. MOKINIŲ SU NEGALIA GALIMYBIŲ ANALIZĖ
1.1. Mokinių su negalia problemų aprašymas 10
1.2. Informacinių sistemų skirtų žmonėms su negalia analogų apibūdinimas 12
1.3. MySQL, PHP, HTML galimybių sistemos kūrimui aprašymas 14
1.4. Darbe sprendžiami uždaviniai 16
2. UŽDUOČ3. IŲ PERDAVIMO SISTEMOS PROJEKTAVIMAS
3.1. Užduoč3.2. ių perdavimo reikalavimų formalus aprašymas 17
3.3. Mokytojų ir mokinių bendravimo modelis 20
3.4. Informacinės sistemos struktūra ir objektai 24
3.5. Duomenų bazės loginio modelio aprašymas 28
4. UŽDUOČ5. IŲ PERDAVIMO SISTEMOS TESTAVIMAS
5.1. MySQL duomenų bazės realizavimas 30
5.2. Įvedamų ir išvedamų duomenų tikrinimas 34
5.3. Užduoč5.4. ių perdavimo sistemos galimybių įvertinimas 36
5.5. Mokytojo, mokinio ir sistemos administratoriaus dokumentacija 39
Rezultatai ir išvados 40
Literatūra 41
1 priedas. A-sistemos modelis 42
2 priedas. Sistemos vartotojo dokumentacija 43
3 priedas. Programų tekstai 45

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą